اخبار تکنولوژیشبکه های اجتماعی

همه چیز درباره طرح صیانت – از شایعه تا واقعین – طرح صیانت چیست؟

بررسی کامل و جامع طرح صیانت کاربران فضای مجازی

دقیقا در همین مقطعی که به حق در استوری های همه ما صحبت از کرونا و خرید واکسن کرونا است، یک طرحی با نام طرح صیانت کاربران در مجلس ایران درحال تصویب است که نهایتا در دو الی سه سال آینده چیزی به نام اینترنتی که همه ما میشناسیم وجود نخواهد داشت.

نظر موبونیوز به طرح صیانت کاربران

طرحی که در آن ۳۴ بند وجود دارد و قصد دارد تمام خلا های قانونی که برای فضای مجازی حوزه دیجیتال وجود دارد را پوشش دهد. همه ما قبول داریم که در فضای مجازی و به طور کلی حوزه دیجیتال بسیاری خلا قانونی وجود دارد؛ اما تمامی این خلا ها باید اصولی و درست پر شود، نه با طرحی که تمامی مواردی که در اینهمه سال زیرساختی برای آن نبوده است در یک قانون گنجانده شود.

اتفاقی که در حال تصویب شدن است، این است که یک کمیسیونی با اختیاراتی عجیب و غریب تشکیل خواهد شد که با آن اختیارات میتوانند جلو هر بیزینس مجازی از کوچک تا بزرگ را بگیرند، متوقف کنند، نظر یا قانونی برای آن تصویب کنند.

یکسری موارد گفته شده که اگر اجرایی شود، هیچ کدام از بیزینس هایی که در اینستاگرام و تلگرام و بقیه شبکه های اجتماعی خارجی و فضای دیجیتال هستند وجود نخواهند داشت.

در یکی از بند ها خدمات پایه کاربردی، به صورت کامل مشخص شده که چه خدماتی هستند و وقتی شما آن بند را مطالعه کنید؛ متوجه خواهید شد که همه کسب و کار ها جزو دسته خدمات پایه کاربردی هستند، از دیجی کالا و بقیه فروشگاه های اینترنتی گرفته تا آپارات و VOD های مختلف جزو این دسته هستند.

خدمات پایه کاربردی چیست ؟

در یکی از تبصره های طرح صیانت کاربران آمده است که اگر یک وبسایت، یک درصد ترافیک ورودی های آن کاربران ایرانی باشند خدمات پایه کاربردی به حساب می آید و میتوان بر روی آن قوانینی را تصویب کرد که باعث محدود کردن یا جلوگیری از کار آن وبسایت شود.

یکی دیگر از بند های طرح صیانت ملی رصد و پایش گذرگاه های مرزی است، خب این مورد به چه معناست؟ یعنی هر سروری که قصد داشته باشد داخل ایران خدمات خود را ارائه دهد باید در کشور ایران به صورت رسمی ثبت شده باشد. مثلا گوگل ، فیسبوک ، یاهو و بقیه سرویس ها اول از همه باید به ایران بیایند و در یک کارگروه شرکت های خودشان را ثبت کنند، پس از ثبت مجوز فعالیت بگیرند و پس از گرفتن مجوز ثبت یک نماینده باید در ایران داشته باشند تا به محض اینکه هر اتفاقی در همان پلتفرم افتاد، نماینده آنها پاسخگو باشد.

نکته جالب ماجرا این است که تمامی شرکت های خارجی فقط ۴ ماه فرصت دارند تا تمامی روند ذکر شده در بالا را طی کنند، فقط چهار ماه :))

البته در یکی دیگر از بند های آن آمده اگر تحت شرایطی خاص ممکن بود این مهلت ثبت تا ۸ ماه افزایش یابد. به طور خلاصه ما یک سال پس از تصویب این قانون به هیچ عنوان دسترسی به جیمیل، گوگل، آپدیت های اندروید و ویندوز و … و مجموعا ۹۹ درصد سرویس های خارجی نخواهیم داشت.

این به چه معناست؟ یعنی کاملا به صورت قانونی و با استدلال بر اینکه این شرکت ها باید برای ارائه خدمات در ایران، تمامی موارد را انجام میدادند و در صورت امتناع از انجام آن، دسترسی به آنها بسته شده است؛ هرچند همه ما میدانیم قرار نیست گوگل و امثال آن به ایران بیایند و مراحل قانونی شدن و نمایندگی زدن را بپذیرند پس این یک راه است برای فیلترینگ تمامی به اصطلاح متخلفان در سراسر وب.

یکی دیگر از بند های جذاب طرح صیانت از کاربران ، این است که سهم ترافیک هر یک از خدمات کاربردی پایه داخلی باید بیشتر از سهم ترافیک خدمات پایه کاربردی خارجی باشد. این یعنی ترافیک مخابره ای در پیام رسان های داخلی باید بیشتر از پیام رسان های خارجی باشد در غیر این صورت پهنای باند برای پیام رسان خارجی کاهش پیدا خواهد کرد و این یعنی سرعت باز کردن یک ویدیو در اینستاگرام تقریبا ۵ دقیقه خواهد بود :))

در این حالت درست است که این شبکه های اجتماعی ظاهرا فیلتر نیستند ولی به شدت محدود خواهد شد و رغبتی برای استفاده از آن باقی نخواهد گذاشت تا کاربران را به سمت نمونه های داخلی سوق دهد.


خب پس از گفتار چکیده ای از طرح صیانت کاربران ، به فیلم منتشر شده توسط یکی از طراحان این طرح با نام آقای سید عباس مرادی میپردازیم.

 

در فیلم بالا که توسط یکی از طراحان طرح صیانت از حقوق کاربران منتشر شده، ما میشنویم که آقای عبادی بحث عدم فیلترینگ گوگل و … را به پیش می آورد و همچنین ادعا میکند یوتیوب قرار است رفع فیلتر گردد!!!

کمی به این ادعای دروغین میپردازیم :

همانطور که گفته شد بر اساس ماده ۲۷ این طرح خدمات‌رسان‌های خارجی چون اینستاگرام، واتساپ، گوگل و … چهار ماه بعد از تصویب فرصت دارند که نماینده قانونی خود را معرفی و نسبت به پذیرش تعهدات ابلاغی کمیسیون (کمیسیون عالی تنظیم مقررات که به اختصار از این پس در این گزارش کمیسیون گفته شده است) اقدام کنند. کارشناسان ارتباطات بر این باورند از آنجایی که مشخص نیست کمیسیون مربوطه چه تعهداتی را از این شرکت‌ها بخواهد و همچنین به دلیل تحریم‌ها، هیچکدام از آنها با این قانون ایران همراهی نخواهند کرد.

در این میان برخی مدافعان این طرح با وجود ماده ۲۷ تاکید دارند که طرح یادشده نه بر مبنای فیلترینگ بلکه برای رقابت‌پذیر کردن و تقویت سرویس‌های اینترنتی داخلی طراحی شده است و این یعنی محدود کردن پلتفورم‌های خارجی! نگاهی به جزئیات این طرح نشان می‌دهد که حتی اگر پیام رسان و سرویس اینترنتی خارجی مسدود نشوند، با تصمیم کمیسیون یاد شده می‌تواند به شدت محدود شوند به طوریکه خیلی زود از دور رقابت با نمونه‌های داخلی خارج شود.

به طور خلاصه یعنی اگر ایران برای گوگل، نمونه داخلی را به رسمیت بشناسد (موتور جستجوی ذره بین) پس نمونه خارجی به شدت محدود خواهد شد و آنقدر سرعت آن کند خواهد بود که رغبت استفاده از آن گرفته میشود و ناخواسته به سمت نمونه داخلی با اجبار سوق داده خواهید شد.

ممکن است این مقاله نیز برای شما کاربردی باشد : نحوه بازگردانی پیج هک شده اینستاگرام به صورت تصویری

در این بین میتوانیم به صحبت های جناب آقای عادل طالبی کارشناس ارشد مدیریت کسب و کارهای الکترونیک بپردازیم که فیلم توضیحات ایشان پیرامون طرح صیانت از حقوق کاربران را نیز میتوانید مشاهده نمایید :

 

به گفته مهندس طالبی طبق بررسی کامل طرح صیانت اولین مشکل این قانون، مبهم بودن آن است. مبهم بودن این طرح باعث تفسیرپذیر شدن این قانون میشود که سو استفاده را در نهایت در پی خواهد داشت.

مشکل دوم این قانون این است که یک کمیسیون به نام کمیسیون عالی تنظیم مقررات را درست میکند؛ خب این کمیسیون با توجه به ماده سه طرح صیانت کاربران ، متشکل از :

  • رئیس مرکز ملی فضای مجازی
  • وزیر ارتباطات و فناوری
  • وزیر اطلاعات
  • دادستان کل کشور
  • رئیس کل ستاد نیروهای مسلح
  • رئیس سازمان پدافند عامل
  • فرمانده کل سپاه پاسداران
  • فرمانده نیروی انتظامی
  • رئیس سازمان صدا و سیما
  • رئیس سازمان تبلیغات اسلامی
  • و …

با مشاهده آن لیست تقریبا ۲۵ نفره متوجه خواهید شد که اکثرا نهاد های امنیتی انتخاب شده اند. خب حالا کار این کمیسیون چیست؟ این کمیسیون قصد انجام رگولاتوری یا تنظیم گری را دارد. رگولاتوری و در لایه اجرا و تعیین تکلیف برای اجرا کار این نهاد ها با این سطح و با این ترکیب نیست و نخواهد بود.

طبق ماده دوم قانون طرح صیانت کاربران گفته شده کلیه موارد زیر شامل مفاد این قانون هستند :

  • الف :
    خدمات پایه کاربردی
    خدمات ارتباطی
    فن آوری اطلاعات داخلی و خارجی
  • ب :
    اتباع ایرانی ارائه دهنده یا کاربر خدمات پایه کاربردی
    خدمات ارتباطاتی و فناوری اطلاعات در داخل یا خارج از شبکه ملی اطلاعات

خب اتباع ایرانی یعنی چه؟ یعنی هرکسی که پاسپورت ایران و یا شناسنامه ایرانی دارد (چه در داخل و چه در خارج کشور) موظف است به این قوانین پایبند بوده در غیر اینصورت جریمه و مجازات خواهد شد. طبق قانون فعلی استفاده از توییتر، فیسبوک و تلگرامی که در حال حاضر فیلتر میباشند، جرم نیست منتها پس از تصویب این طرح ننگین، استفاده از هر مورد نقض آن شما را مجرم اینترنتی خواهد کرد.

بحث بعدی طرح طبقه بندی اینترنت و VPN قانونی هست. خب این مورد یعنی چه؟ در نهایت اجرای این بحث، مواردی شبیه به چین پیاده سازی خواهد شد. خب شاید برای شما سوال شود، اینترنت در چین به چه صورت است؟

در کشور چین اینترنت به دو صورت وجود دارد، اینترنت همگانی که داخلی بوده و اگر قصد ارتباط با خارج از چین را داشته باشید (مثل گوگل و …) باید یک شرکت باشید و چنین مجوزی را دریافت کنید و از طریق یک VPN قانونی این کار را انجام دهید یعنی درواقع شما به یک اینترنت داخلی محدود هستید و اگر فراتر از این مورد را خواستار باشید باید درخواست وی پی ان قانونی بدهید.

مثلا در کشور چین بجای توییتر شبکه اجتماعی سینا ویبو وجود دارد. Sina Weibo در دارای چندین هزار بازرس (همانند گشت ارشاد در ایران) است و پیام ها مانیتورینگ خواهد شد. همچنین بجای گوگل در چین باید از موتور جستجو بایدو استفاده شود.


در این قسمت از مقاله به گوشه ای از ویدیو های مرتبط به طرح صیانت کاربران میپردازیم :

مناظره در لایو موبونیوز و عادل طالبی

مناظره موبونیوز با عضو تیم تدوین کننده طرح صیانت از حقوق کاربران

مناظره موبونیوز با عضو تیم تدوین کننده طرح صیانت از حقوق کاربران و چند عضو دیگر

مناظره تجارت نیوز ، عادل طالبی و رضا الفت نسب

مجتبی رضاخواه، نماینده مخالف طرح صیانت کاربران

مهندس جلال رشیدی نماینده مرودشت، ارسنجان و پاسارگاد

 


نقض حریم شخصی کاربران اینستاگرام توسط روبیکا

به گفته بسیاری از سلبریتی ها ، بلاگرها ، کسب و کارها و … طی حرکتی خود جوش:)) اپلیکیشن روبیکا که قصد دارد به عنوان جایگزین اینستاگرام معرفی گردد؛ صفحات رسمی آنها در اینستاگرام را به همراه تمامی اطلاعات داخل صفحه (از جمله پست ها و …) را کپی کرده، در روبیکا برای آنها حسابی باز کرده و حتی تیک آبی نیز به اکانت آنها داده شده است.

تمامی این موارد بدون اجازه و حتی در جریان بودن این افراد صورت گرفته است ولی به چه دلیل؟

تنها هدف انجام اینکار این است که نشان بدهند افرادی که کسب و کارشان با فضای مجازی گره خورده و یا معروف هستند هم از شبکه داخلی روبیکا استفاده میکنند و راضی هستند. این هم نمونه داخلی اینستاگرام :))

نقض حریم شخصی کاربران اینستاگرام توسط روبیکا
نقض حریم شخصی کاربران اینستاگرام توسط روبیکا
اعتراض ترانه علیدوستی ، به جعل اکانتش در روبیکا
اعتراض ترانه علیدوستی ، به جعل اکانتش در روبیکا

گوشه نظرات کاربران توئیتر درباره طرح صیانت

در این گزارش تصویری به واکنش افراد معروف و کاربران معمولی در توئیتر به طرح صیانت از کاربران میپردازیم :

نظرات کاربران توئیتر درباره طرح صیانت بخش 2
نظرات کاربران توئیتر درباره طرح صیانت بخش 3
نظرات کاربران توئیتر درباره طرح صیانت بخش 4
نظرات کاربران توئیتر درباره طرح صیانت بخش 5
نظرات کاربران توئیتر درباره طرح صیانت بخش 6

نظرات کاربران توئیتر درباره طرح صیانت بخش 7


سخنان پایانی

این همه اتفاقی نیست که درحال رخ دادن است، خواهشی که از شما خوانندگان این مقاله دارم این است که حتما طرح کامل صیانت کاربر را مطالعه کنید؛ بند به بند آن پر است از اتفاقات و طرح ها و قوانینی که مغز هر انسان سالمی سوت خواهد کشید.

دومین درخواستی که از شما کاربران عزیز میشود این است که راجب این طرح با دوستان خود در تمامی شبکه های اجتماعی بحث کنید و بقیه را نیز از این طرح ننگین مطلع کنید.

سومین درخواست ما از شما ثبت امضا الکترونیکی خود در کارزار مخالفت با طرح صیانت هست که حتی اگر یک درصد هم امیدی به شنوا بودن نظرات مردمی باشد، پسفردای به تصویب رسیدن این طرح در مقابل وجدان خود سربلند باشید.

مورد بعد این است که دوستان گرامی، اگر قبل از تصویب این طرح بتوانیم کاری از پیش ببریم موثر خواهد بود؛ زیرا پس از تصویب آن، به صورت یک قانون درامده و به هیچ عنوان راه برگشت یا دور زدنی نخواهد داشت و در صورت عدم رعایت قانون شما مجرم شناخته خواهید شد.

اگر فکر میکنید با طرحی عاقلانه و متدبرانه روبرو هستید شما را به این وضعیت کشور، دارو، کرونا، واکسناسیون، تحریم، اقتصاد و صادرات ارجاع میدهیم… خودتان قضاوت کنید:))

این طرح یعنی پایان اینترنت و اگر میخواهید همین اینترنت تقریبا محدودی را که دارید به نابودی کشیده نشود در مورد آن صحبت کنید، پیگیر باشید و بیشتر مطالعه کنید. همچنین نظر و پیشنهادات خود را در همین مقاله کامنت کنید.

حتما این مقاله را با دوستان خود به اشتراک بگذارید تا آنها نیز در جریان کامل این طرح نابودی اینترنت در ایران باشند.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 10 میانگین: 4.6]

هاست وردپرس هاست وردپرس

سعید زارعین

سعید هستم 27 ساله، یک عدد تولید محتوا(ئر) خلاق :)))

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا