سخت افزار

چگونه در ویندوز 11 دمای کارت گرافیک (GPU) را کنترل کنیم؟

دمای مطلوب کارت گرافیک (GPU) چیست؟

کارت گرافیک GPU نقش بسیار مهمی در عملکرد دستگاه دارد. در اکثر مواقع دمای بالا سبب می­شود دستگاه عملکرد مطلوبی نداشته باشد. بنابراین وقتی دمای GPU خیلی بالا باشد یعنی کامپیوترتان یک مشکل اساسی دارد. از این گذشته، بالا بودن دمای کارت گرافیک سبب خاموش­شدن سیستم­تان می­شود. شاید این سوال برایتان پیش بیاید که چگونه می­توان در ویندوز 11 دمای کارت گرافیک را کنترل کرد. در این مقاله از PCCLUES قصد داریم به شیوه­های کنترل دمای کارت گرافیک بپردازیم.

دمای مطلوب کارت گرافیک (GPU) چیست؟

گاهی ممکن است از اهمیت حفظ دمای مطلوب کارکرد سخت­افزار غافل شویم. اهمیت این موضوع ناشی از تاثیرات مثبت آن در افزایش طول عمر عملکردی دستگاه است. خنک نگه­داشتن سیستم به­ویژه موقع بازی و در زمانی که دمای محیط بالاست همواره کار راحتی نیست.

کارت گرافیک gpu

واضح است که بازی به CPU و کارت گرافیک فشار خواهد آورد. این فشار مستقیماً به گرما تبدیل می­شود. موقع بازی سخت افزار باید با سرعت بیشتری کار کند تا سطوح عملکردی موردنیاز بازی حاصل شود. بنابراین سخت­افزار به­طور چشمگیری داغ می­شود.

دمای مطلوب GPU بین 65 تا 85 درجه­ی سلیسیوس یا 149 تا 158 درجه­ی فارنهایت است. به­عنوان مثال اگر دما به بالای  100 برسد باید از میزان گرما کاسته شود. گرمای بیش­ازحد همواره به سیستم آسیب می­رساند. بنابراین توصیه می­شود دما در محدوده­ی استاندارد حفظ شود.

چرا  دمای کارت گرافیک (GPU) را  در ویندوز 11 کنترل می­کنیم؟

به­رغم پیشرفت چشمگیر تکنولوژی هنوز چاره­ای برای مشکل داغ­شدن سیستم اندیشیده نشده است. با این وجود حتی لپ­تاپ­های کوچک هم نیاز به سیستم­های خنک­کننده دارند. در آن­سوی قضیه بعضی از شرکت­های تولیدکننده­ی میکرو نیمه­رسانا از سیستم­ خنک­کننده  غافل می­شوند. اثرات جانبی داغ­شدن دستگاه عبارتند از:

  • کامپیوتر کند خواهدشد.
  • سخت­افزار زودتر از کار می­افتد.
  • قطعات سریع­تر خراب می­شوند.
  • وقتی قطعات داخلی سرد نشوند نرم­افزار شروع به خطادادن می­کند.

چگونه در ویندوز 11 دمای کارت گرافیک (GPU) را کنترل کنیم؟

استفاده از  Task Manager ویندوز

برای استفاده از  Task Manager ویندوز جهت کنترل دمای ویندوز به­صورت زیر عمل کنید:

  • Windows + X را فشار بدهید یا روی Windows icon راست­کلیک کنید تا WinX menu بازشود.
  • Ctrl + Shift + Esc را فشار بدهید تا Task Manager باز شود یا در منو روی Task Manager کلیک کنید.
  • برای توسعه­ی Task Manager روی More Details کلیک کنید.
  • وقتی پنجره توسعه یافت Performance را انتخاب کنید.
  • در پانل سمت چپ GPU را انتخاب کنید.
  • در پانل سمت راست GPU information ازجمله دما را مشاهده خواهیدکرد.

استفاده از UEFI BIOS

تمام ویندوزهای 11 با UEFI BIOS پشتیبانی می­شوند و به این­ترتیب می­توان از دمای سیستم مطلع شد. BIOS یکی از بخشهای اساسی سیستم است و کاربران مبتدی باید سعی کنند وارد آن نشوند چراکه اگر اشتباهی در تنظیمات رخ بدهد دستگاه دیگر کار نخواهد کرد. معمول­ترین کلیدهای  BIOS عبارتند از: DEL، ESC، F1، F2، F12 و …. در دسکتاپ­های اسمبل شده کاربران از the MSI motherboard BIOS key استفاده می­کنند. کاربران لپ­تاپ از MSI laptop BIOS key استفاده می­کنند.

برای سر درآوردن از کلید BIOS و کلید منوی بوت در دسکتاپ اسمبل­شده مراحل زیر را دنبال کنید:

  • کامپیوتر را مجدداً راه­اندازی کنید.
  • قبل از بالا آمدن ویندوز کلید boot menu را نگه­دارید.
  • در این حالت می­توانید BIOS را روی صفحه­نمایش مشاهده کنید.

اگر نتوانستید کلید BIOS را پیدا کنید و خواستید از حالت بازیابی ویندوز برای دسترسی به UEFI BIOS استفاده کنید مراحل زیر را طی کنید:

  • هم­زمان که کلید Shift را نگه داشته­اید ویندوز را مجدداً راه­اندازی کنید.
  • ویندوز خاموش خواهد شد و پیام Please Wait to boot up نمایش داده خواهدشد.
  • Troubleshoot را انتخاب کنید.
  • برای ادامه­ی کار Advanced Options را فشار بدهید.
  • برای تغییرمسیر به بخش BIOS برد مادر UEFI Firmware Settings را انتخاب کنید.
  • Restart را انتخاب یا Enter را فشار بدهید.
  • از منوی بالایی Advanced را انتخاب کنید

نکته: برد مادر MSI، BIOS و رابط کاربری ممکن است متفاوت به­نظر برسند.

  • Hardware Monitor را انتخاب کنید.
  • در منوی BIOS دنبال کلماتی مثل Monitor یا Temperature بگردید.
  • با این کار می­توانید از دمای قطعات داخلی مطلع شوید.

استفاده از GPU-Z

GPU-Z نرم­افزاری است که GPU را در Windows 11 پایش می­کند. با این نرم­افزار امکان کنترل دمای GPU و سایر موارد مرتبط با کارت گرافیک فراهم می­شود. این نرم­افزار از NVIDIA، ATI، AMD و دستگاه­های گرافیک اینتل مربوط به کنترل دمای GPU هم پشتیبانی می­کند. از این گذشته اطلاعات آداپتور، GPU و نمایش و نیز کارکردافزایی، ساعت پیش­فرض و ساعت­های سه بعدی هم در این نرم­افزار دیده می­شوند. همین حالا این نرم­افزار را دانلود و نصب کنید. برنامه را آغاز و وارد زبانه­ی Sensors شوید. در این قسمت می­توانید با یک گراف کوچک از دمای لحظه­ای  GPU آگاه شوید. شما می­توانید با کلیک روی دکمه­ی کشویی کنار دمای  GPU، دمای فعلی، حداقل، حداکثر و میانگین را مشاهده کنید. در این حالت شما می­توانید دمای GPU را در عنوان پنجره ببینید.

اگر بیش از یک کارت گرافیک دارید  آن کارتی را که می­خوهید کنترل کنید انتخاب نمایید. شما می­توانید از بسامدهای زمان سنجی GPU، ولتاژ GPU، بار GPU، دمای CPU، میزان حافظه­ی مصرفی و … هم اطلاع پیدا کنید. دما به­صورت پیش­فرض برحسب سیلیسیوس نمایش داده می­شود اما اگر می­خواهید آن را به فارنهایت تغییر دهید باید منوی سه­نواری در بالا را انتخاب و زبانه­ی سنسورها را به پنجره­ی تنظیمات جابه­جا کنید. شما می­توانید سنسورهای دما را با استفاده از کادر انتخابی فارنهایت فعال کنید. امکان تنظیم سرعت Refresh صفحه­نمایش و آمار هم برایتان وجود دارد.

استفاده از Sidebar Diagnostics

Sidebar Diagnostics یکی دیگر از نرم­افزارهای کنترل GPU در ویندوز 11 است. این نرم­افزار یک ابزار کنترلی است که اطلاعات سیستم عامل، CPU، GPU، RAM، درایوها، صوتی، ذخیره­سازی و شبکه را نمایش می­دهد.

این نرم­افزار را دانلود و نصب کنید. نرم­افزار بعد از شروع به نوار جانبی صفحه­نمایش دسکتاپ اضافه خواهدشد. شما می­توانید دمای GPU و بسیاری از آمار لحظه­ای دیگر را هم در آن مشاهده کنید. اگر روی آیکون گراف در بالای نوارجانبی کلیک کنید می­توانید آمار GPU را ببینید. شما می­توانید واحدها و دوره­ی گراف و تنظیمات مربوط به نرم­افزار نظیر پهنای نوار جانبی، بازه­ی انتخابی، مقیاس  UI، کلیک موثر، رنگ پس­زمینه، شفافیت پس­زمینه، اندازه­ی فونت، رنگ فونت، فرمت تاریخ، چشمک­زن هشدار و … را سفارشی­سازی کنید. به­علاوه در این نرم­افزار امکان سفارشی­سازی کلیدهای ترکیبی در شرایط قطع­ووصل شدن، نمایش، گره دسترسی پنهان، سوئیچ اسکرین، فضای رزرو و … هم وجود دارد.

استفاده از Hardware Monitor

Hardware Monitor یکی دیگر از نرم­افزارهای کنترل دمای GPU است. در این نرم­افزار آماری مثل سرعت فن، ولتاژ، بار و سرعت­ساعت­های سیستم کنترل می­شوند. این نرم­افزار از کارت­های ویدیویی ATI و NVIDIA جهت پایش GPU پشتیبانی می­کند. با کمک این نرم­افزار می­توانید دمای CPU و درایو سخت اسمارت را پایش کنید.

یکی از ویژگی­های خوب این نرم­افزار آن است که بدون نصب­کردن کار می­کند. بنابراین کافیست فایل ZIP را دانلود و استخراج و برنامه را اجرا کنید. در این نرم­افزار CPU، SSD، حافظه و نظایر آن و نیز مقادیر دمای حداقل و حداکثر هم قابل­مشاهده هستند. امکان تغییر پارامترها مثلاً تغییر سیلیسیوس به فارنهایت هم به شما داده می­شود. شما می­توانید ازطریق منوی File، آمار سخت­افزاری را در یک فایل متنی ذخیره کنید.

نتیجه­گیری

به­دلیل اثرات جانبی دمای GPU بر سیستم مهم است که همواره آن را کنترل کنیم. در این مقاله روش­های مخالف کنترل دمای GPU را یاد گرفتید. شما کدام روش را انتخاب خواهیدکرد؟ آیا روش دیگری برای این منظور درنظر دارید؟ ایده­های خود را با ما در میان بگذارید.

PCCLUES – How to Check the GPU Temperature in Windows 11

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 1 میانگین: 5]

هاست وردپرس هاست وردپرس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا