استارلینک یک سیستم صورت فلکی ماهواره ای است که هدف آن ارائه پوشش اینترنتی جهانی است. این سیستم به طور ایده آل برای مناطق روستایی و از نظر جغرافیایی ایزوله که در آن اتصال به اینترنت قابل اعتماد نیست یا وجود ندارد، مناسب است، ولی استارلینک در ایران معنای دیگری پیدا خواهد کرد.
Starlink یک ابتکار SpaceX برای ایجاد یک شبکه اینترنت جهانی، از مجموعه ای از ماهواره های مدار پایین زمین (LEO) برای ارائه خدمات اینترنت پرسرعت استفاده می کند. اسپیس ایکس که به طور رسمی با نام شرکت فناوریهای اکتشاف فضایی شناخته میشود، یک شرکت خصوصی موشک و فضاپیما است که ایلان ماسک در سال 2002 تأسیس کرد.
استارلینک چگونه کار می کند؟
قبل از اینکه به موضوع اصلی مقاله، یعنی استارلینک در ایران بپردازیم بیایید بفهمیم استارلینک چیست و چگونه کار میکند؟
استارلینک بر روی یک فناوری خدمات اینترنت ماهواره ای کار می کند که برای دهه ها وجود داشته است. یک سیستم ماهواره ای به جای استفاده از فناوری کابل، مانند فیبر نوری برای انتقال داده های اینترنتی، از سیگنال های رادیویی از طریق خلاء فضا استفاده می کند. ایستگاههای زمینی سیگنالهایی را به ماهوارهها در مدار ارسال میکنند که به نوبه خود دادهها را به کاربران Starlink در ایران و تمام کره زمین ارسال میکنند. هر ماهواره در صورت فلکی استارلینک 573 پوند یعنی 260 کیلوگرم وزن دارد و بدنه ای صاف دارد. یک موشک فالکون 9 اسپیس ایکس می تواند تا 60 ماهواره را در خود جای دهد.
هدف Starlink ایجاد یک شبکه با سرعت بالا در فضا است. چالش ایجاد یک شبکه جهانی در فضای بیرونی چالش کوچکی نیست، به خصوص به این دلیل که تاخیر کم و سرعت بالا یک تقاضای مهم است. اسپیس ایکس یک صورت فلکی متشکل از تقریباً 42000 ماهواره به اندازه تبلت را پیشنهاد کرده است که در مدار پایین دور کره زمین می چرخند تا این تقاضا را برآورده کند. CubeSats – ماهوارههای مینیاتوری که معمولاً در LEO استفاده میشوند – پوشش شبکه محکمی ایجاد میکنند.
با این حال، Starlink تنها رقیب در مسابقه فضایی نیست و دارای چند رقیب از جمله OneWeb، HughesNet، Viasat و Amazon است. HughesNet از سال 1996 پوشش سیگنال را از 22000 مایلی بالای زمین ارائه میکند، اما Starlink از رویکرد کمی متفاوت پیروی میکند و پیشرفتهای زیر را ارائه میکند :
- استارلینک به جای استفاده از چند ماهواره بزرگ، از هزاران ماهواره کوچک استفاده می کند.
- ستارلینک از ماهوارههای LEO استفاده میکند که تنها در فاصله 300 مایلی از سطح زمین دور سیاره میچرخند.
- این مدار زمین ایستا کوتاه شده سرعت اینترنت را بهبود می بخشد و سطوح تاخیر را کاهش می دهد.
- جدیدترین ماهوارههای Starlink دارای عناصر ارتباطی لیزری برای انتقال سیگنالها بین ماهوارهها هستند و وابستگی به ایستگاههای زمینی متعدد را کاهش میدهند.
- SpaceX قصد دارد در آینده نزدیک 40000 ماهواره را به فضا پرتاب کند و از پوشش ماهواره ای جهانی و از راه دور با کاهش قطع خدمات اطمینان حاصل کند.
- Starlink این مزیت را دارد که بخشی از SpaceX است که علاوه بر پرتاب ماهوارههای Starlink، پرتابهای منظم شریک های دیگر را نیز انجام میدهد. سایر ارائه دهندگان اینترنت ماهواره ای ممکن است به دلیل عوامل گران قیمت، نتوانند پرتاب منظم ماهواره را برنامه ریزی کنند.
سرعت اینترنت استارلینک چقدر است؟
Starlink داده های نامحدودی با سرعت بالا را از طریق مجموعه ای از ماهواره های کوچک ارائه می دهد که تا 150 مگابیت در ثانیه (Mbps) سرعت اینترنت را ارائه می دهند. اسپیس ایکس قصد دارد این میزان را در ماه های آینده دو برابر کند.
با توجه به Speedtest اخیر توسط Ookla، Starlink سریعترین سرعت متوسط دانلود خود را در سه ماهه اول سال 2022 با سرعت 160 مگابیت در ثانیه در لیتوانی ثبت کرد. استارلینک همچنین سرعت 91 مگابیت در ثانیه در ایالات متحده، 97 مگابیت در ثانیه در کانادا و 124 مگابیت در ثانیه در استرالیا را دارد. Starlink در مکزیک سریعترین اینترنت ماهواره ای در آمریکای شمالی با سرعت دانلود متوسط 105.91 مگابیت بر ثانیه بود. Speedtest همچنین نشان داد که سرعت آپلود منحنی نزولی حداقل 33 درصدی در ایالات متحده داشته است – از 16.29 مگابیت بر ثانیه در سه ماهه اول 2021 به 9.33 مگابیت در ثانیه در سه ماهه دوم سال 2022.
طبق وبسایت Starlink، سرعت و تأخیر بالا در اکثر مکانها تا ۲۰ میلیثانیه ارائه میشود.
هزینه راه اندازی استارلینک چقدر است؟
Starlink سه بسته اینترنتی زیر را ارائه می دهد:
- اینترنت استارلینک – Starlink Internet : این بسته برای مصارف مسکونی طراحی شده است و ماهانه 110 دلار به اضافه هزینه یک بار برای سخت افزار 599 دلار هزینه دارد.
- کسب و کار استارلینک – Starlink Business : بسته کسب و کار دو برابر قابلیت آنتن دهی مسکونی را به همراه سرعت اینترنت سریعتر ارائه می دهد. هزینه آن 500 دلار در ماه با یک بار شارژ تجهیزات 2500 دلار است.
- استارلینک RV : در ژوئن 2022، کمیسیون ارتباطات فدرال ایالات متحده به SpaceX اجازه داد تا از Starlink برای وسایل نقلیه متحرک، از جمله وسایل نقلیه تفریحی، خطوط هوایی، کشتیها و کامیونها استفاده کند. بنابراین، افرادی که در جاده هستند اکنون می توانند با پرداخت 135 دلار در ماه به اضافه 599 دلار برای سخت افزار به سرویس Starlink RV دسترسی داشته باشند.
برای درخواست سرویس، کاربر باید آدرس خود را در وب سایت Starlink وارد کند تا در دسترس بودن خدمات در منطقه خود را بررسی کند. اگر این سرویس در منطقه آنها در دسترس نباشد، Starlink تاریخ تقریبی از زمان رسیدن آن را ارائه می دهد. اکثر کاربران برای ماهها در لیست انتظار باقی میمانند و بیشتر لیستهای انتظار به اوایل سال 2023 منتقل شدهاند.
برای مناطق تحت پوششی که خدمات در حال حاضر در دسترس است، Starlink درخواستهای خدمات را بر اساس اولویتها پر میکند. برای رزرو مکان برای خدمات، مشتری میتواند Starlink را از طریق وبسایت خود پیشسفارش کند که مستلزم پرداخت مبلغ 99 دلار است.
استارلینک کجا موجود است؟
Starlink در حال حاضر به 36 کشور با مناطق تحت پوشش محدود خدمات ارائه می دهد. در ایالات متحده، این شرکت قصد دارد تا پایان سال 2023 پوشش خود را به سایر نقاط قاره ایالات متحده گسترش دهد. اگرچه چند کشور از جمله پاکستان، هند، نپال و سریلانکا و ایران به عنوان “به زودی” در نقشه پوشش Starlink علامت گذاری شده اند. استارلینک در حال حاضر برنامه ای برای ارائه خدمات به چندین کشور از جمله روسیه، چین، کوبا و کره شمالی ندارد.
نقشه پوشش استارلینک در وب سایت این شرکت نشان می دهد که کجا Starlink را ارائه می دهد.
چگونه به استارلینک وصل شویم؟
هنگامی که کاربران مشترک Starlink می شوند، یک کیت Starlink دریافت می کنند که شامل یک بشقاب ماهواره ای، یک پایه دیش و یک واحد پایه روتر Wi-Fi است. Starlink همچنین دارای یک کابل برق برای واحد پایه و یک کابل 75 فوتی برای اتصال دیش به روتر است.
برای استفاده از این سرویس، مشتریان Starlink ابتدا باید بشقاب ماهواره را برای شروع دریافت سیگنال و ارسال پهنای باند به روتر تنظیم کنند. این شرکت گزینه های مختلفی را برای نصب دیش استارلینک ارائه می دهد، از جمله برای حیاط، پشت بام و نمای بیرونی خانه. همچنین یک برنامه Starlink برای اندروید و اپل iOS وجود دارد که از واقعیت افزوده برای راهنمایی کاربران در انتخاب بهترین مکان و موقعیت برای گیرنده های خود استفاده می کند؛ برنامه ای که به اشتباه در ایران به نام برنامه اتصال به استارلینک با موبایل دست به دست می گردد.
آیا می توان از استارلینک در آب و هوای بد استفاده کرد؟
Starlink با در نظر گرفتن شرایط آب و هوایی ناهموار طراحی شده است. با توجه به گفته وب سایت این شرکت :
ثابت شده است که Starlink که برای کنترل طیف گسترده ای از دما و شرایط آب و هوایی طراحی و آزمایش شده است، در برابر سرما و گرمای شدید، برف، باران شدید و بادهای شدید مقاومت می کند و حتی می تواند برف را آب کند.
Starlink از ماهوارههای LEO و یک آنتن آرایهای فازی برای کمک به حفظ عملکرد خود در شرایط آب و هوایی شدید استفاده میکند. در ادامه به بررسی چگونگی عملکرد ماهواره Starlink در شرایط مختلف آب و هوایی می پردازد :
- هوای ابری : یک روز ابری معمولی روی Starlink تأثیری نخواهد گذاشت. با این حال، ابرهای طوفانی می توانند بر سیگنال ها تأثیر بگذارند، زیرا تمایل به ایجاد باران دارند که ممکن است باعث قطع سیگنال شود. ابرهای طوفانی نیز مرطوب تر و متراکم تر هستند که می تواند نقش مهمی در تخریب سیگنال ماهواره ایفا کند.
- باران : باران ملایم معمولاً مشکلی ایجاد نمی کند، اما یک بارندگی شدید می تواند بر کیفیت سیگنال Starlink تأثیر بگذارد. باران شدید با ابرهای غلیظ و متراکم همراه است. هر چه ابرها متراکمتر باشند، احتمال مسدود شدن سیگنالهای رادیویی که به ماهوارههای استارلینک میرسند و از آنها میآیند، بیشتر میشود.
- باد : دیش استارلینک که به درستی محکم شده و نصب شده باشد و تکان نخورد و حرکت نکند تحت تأثیر بادهای شدید قرار نخواهد گرفت. دیش Starlink دارای یک آنتن آرایه فازی است که می تواند ماهواره هایی را که در بالای سر خود پرواز می کنند بدون نیاز به حرکت فیزیکی ردیابی کند. این همچنین به جلوگیری از قطع شدن سیگنال کمک می کند.
- برف : بارش برف خفیف نباید بر سیگنال های Starlink تأثیر بگذارد، اما برف سنگین به دلیل تجمع رطوبت می تواند عملکرد را تحت تأثیر قرار دهد. دیش Starlink دارای عملکرد گرمایشی است که برف را به طور خودکار ذوب میکند، اما اگر تجمع برف در بالای دیش باشد، ممکن است نیاز باشد برای جلوگیری از مشکلات سیگنال، آن را به صورت دستی تمیز کنید.
- باران و یخ : مانند باران و برف، برف و یخ سنگین نیز می تواند بر سیگنال های Starlink تأثیر منفی بگذارد. عملکرد گرمایش به طور خودکار یخ و برف را ذوب می کند، اما یک اتفاق یخ زده یا بارانی سنگین نیاز به مداخله دستی برای تمیز کردن ظرف دارد.
- مه : مه معمولی نباید سیگنال Starlink را تحت تأثیر قرار دهد، اما مه غلیظ می تواند باعث از دست دادن یا قطع سیگنال شود. مه سنگین رطوبت زیادی را حمل می کند و می تواند به اندازه کافی متراکم باشد که سیگنال را قطع کند.
چند ماهواره استارلینک در فضا وجود دارد؟
از 24 جولای 2022، اسپیس ایکس 53 ماهواره را در سی و سومین پرتاب استارلینک در سال 2022 پرتاب کرد. این به دنبال پرتاب موفقیت آمیز در 22 ژوئیه 2022 است که در آن 46 ماهواره استارلینک به مدار فرستاده شد. این شرکت تاکنون تقریبا 3000 ماهواره را در مدار پایین زمین پرتاب کرده است.
هدف استارلینک ارائه پوشش اینترنت پرسرعت در مناطق دورافتاده و روستایی است، اما برخی از کاربران از سیگنال های نقطه ای شکایت دارند.
استارلینک در ایران از شایعه تا واقعیت
همانطور که میدانید کشور ما ایران از سال های گذشته در تحریم های متعددی قرار دارد. بنابراین امکان بهره مندی از استارلینک برای کاربران ایران ممکن نیست. اما با توجه به شرایط قطعی اینترنت سراسری در ایران در چند ماه گذشته تصمیم بر آن شد که ایالات متحده آمریکا خدمات اینترنتی را از تحریم خارج کرده و اینترنت استارلینک را در اختیار ایرانیان قرار دهد.
تنها مشکل ایرانیان برای اتصال به استارلینک در ایران خرید استارلینک در ایران یعنی خرید دیش و روتر استارلینک در ایران است که به صورت قانونی صورت نمیپذیرد و نیاز به خرید از قاچاقچیان وسایل میباشد.
هزینه خرید استارلینک در ایران
از ابتدا بگوییم، به دلیل بالا بودن نرخ ارز در ایران هزینه راه اندازی استارلینک بسیار بالا خواهد بود (در صورتی که پایه و اساس معرفی استارلینک در جهان ارزان بودن و در دسترس بودن آن است که در ایران به این صورت نیست). هزینه خرید اشتراک استارلینک و کیت مخصوص آن تقریبا 599 دلار معادل 600 دلار آمریکا = 25,200,000 ریال ایران است که هزینه سرسام آوری برای خرید اشتراک اینترنت ماهواره ای در ایران است.
همچنین هزینه اشتراک ماهیانه استارلینک در ایران 110 دلار معادل 110 دلار آمریکا = 4,620,000 ریال ایران میباشد.
خرید تجهیزات استارلینک در ایران
همانطور که در بالا ذکر شد به دلیل عدم فروش مستقیم و قانونی استارلینک در ایران ؛ دلالان و قاچاقچیان استارلینک را از بانه و بندرعباس وارد کشور کرده و آن را با قیمت های نجومی (۴۰ تا ۶۰ میلیون تومان) به فروش میرسانند.
برای خرید تجهیزات و دیش استارلینک در ایران نیز میتوانید به نصاب های ماهواره مراجعه کنید، با توجه به روابطی که شغل آنها ایجاب میکند قطعا میتوانند برای شما تجهیزات اینترنت ماهواره ای در ایران را فراهم کنند.
آیا استارلینک در ایران قابل ردیابی است؟
اینترنت ماهواره ای به این شکل نیست که فقط به یک دیش برای دریافت اینترنت نیاز داشته باشد. به چند وسیله دیگر نیز نیاز دارد که هم اطلاعات را ارسال کند (آپلود) و هم اطلاعاتی را بگیرد (دانلود). با این شرایط هم ممکن است احتمال رصد تجهیزات دریافت اینترنت استارلینک وجود داشته باشد.
پس از آنجایی که در اینترنت ماهواره ای فرایند ارسال و دریافت همزمان انجام می شود، امکان ردیابی فرکانس و شناسایی کاربران ممکن است وجود داشته باشد. البته امواج ارتباطی استارلینک بین چند فرکانس در تغییر است که تشخیص آن را دشوار می کند ولی همچنان افراد متصل به اینترنت ماهواره ای برای دولت ایران قابل ردیابی است.
آیا گوشیهای هوشمند میتوانند بدون واسطه به ماهوارههای نسل ۲ استارلینک متصل شوند؟
بله. احتمالا این تکنولوژی در آمریکا و از سال ۲۰۲۴ قابل استفاده خواهد بود.
همان طور که اشاره شد شرکت اسپیساکس در نظر دارد تا با گسترش پهنای باند استارلینک به ۱۰هزار ماهواره، نیاز استفاده و اتصال به ایستگاههای زمینی را از بین برده تا کاربران بتوانند مستقیماً به اینترنت ماهوارهای متصل شوند.
کمپانی T-Mobile در سال ۲۰۲۴ اولین اپراتوری خواهد بود که قرار است با همکاری استارلینک چنین خدماتی را برای گوشیهای هوشمند ارائه دهد، قرار است تا این تاریخ، اسپیساکس حداقل ۲۰۰۰ ماهواره نسل ۲ را وارد مدار کردهباشد.
تی موبایل درباره همکاری با استارلینک میگوید که باید «تقریباً در هر جایی که مشتری بتواند آسمان را ببیند» پوشش کاملی ارائه دهد و شرکتها این سرویس را به عنوان جایگزینی برای استفاده از تلفنهای ماهوارهای در مناطق دورافتاده مانند پارک ملی یا در کوهستان در نظر میگیرند.
هماکنون گوشیهای اپل امکان ارسال سیگنال SOS با ماهواره را دارند. یعنی فناوری لازم از نظر آنتن در دسترس است یا بهزودی توسعه مییابد. تنها میماند انتقال دیتا روی ارتباط ماهوارهای که امکان راهاندازی آن در نسل بعدی تلفنهای همراه بسیار محتمل است.
یکی دیگر از مجموعه اخبار تکنولوژی به اتمام رسید. آیا در رابطه با این مقاله در مورد اینترنت ماهواره ای استارلینک در ایران سوالی دارید؟ اگر بله، لطفاً در بخش نظرات مقاله به ما اطلاع دهید. تیم متخصص ما به شما کمک می کند تا سوالات خود را بلافاصله حل کنید.