Delay-tolerant networking
با توجه به اینکه توپولوژی شبکه های اقتضایی خودرویی دایما در حال تغییر می باشد ، مسیریابی بسته ها در این شبکه ها با مشکلاتی روبرو است. این مشکلات بیشتر می شود وقتی که ما با شبکه های مقاوم در برابر تاخیر (DTN) مواجه هستیم. شبکه هایی که تنک و قسمت قسمت هستند و ما برای جابجایی و رساندن بسته ها به مقصد نیاز داریم تا خودروهایی این بسته ها را از یک بخش شبکه به قسمت دیگر شبکه جابجا و حمل کنند. بر خلاف تمام این مشکلات با یک نگاه و بررسی مختصر در این نوع از شبکه ها در می یابیم که توپولوژی این شبکه ها به صورت کاملا رندم تغییر نمی کند و ما می توانیم مدل ترافیکی خیابان ها و مسیرها را برای مسیریابی بسته ها در نظر بگیریم. در این پست از لرنچی سعی شده است تا به ساده ترین زبان شبکه های DNT را معرفی کنیم.
۱- معرفی شبکههایDTN
مفهوم شبکههای dtn در پی کاربردهای شبکهای به وجود آمد که در آنها به دلیل اقتصادی یا فنی امکان وجود ارتباط انتهابهانتها بین مبدأ و مقصد وجود نداشت. مسیریابی در این شبکهها برمبنای مفهوم ذخیره، حمل و ارسال استوار است؛ به این صورت که تازمانی که گره بعدی برای ارسال پیام در دسترس نباشد، گرهها پیام را در بافر خود ذخیره کرده و آن را با خود حمل میکنند و زمانی که فرصت ارتباطی به وجود آمد آن را به گره موردنظر ارسال میکنند. الگوریتم مسیریابی ممکن است از ابتدا مسیر پیام را مشخص کند و یا در گام بعدی و یا حتی در زمانبرخورد با گره، مسیر را مشخص کرده باشد. درهرصورت این امکان وجود دارد که بستهها پس از دریافت درهر گره فوراً ارسال نشوند و منتظر برقراری برخوردی که در الگوریتم محاسبهشده است بمانند. در ادامه مزایا و کاربردهای شبکههای dtn شرح داده خواهد شد.
۲- مزایا و کاربردهای شبکههای DTN
با توجه به اینکه امروزه دستگاههای سیار بیسیم مانند تلفنهای هوشمند از محبوبیت زیادی برخوردارند، شبکههای مقاوم به تأخیر مورد استقبال بیشتری قرارگرفته است و گسترش پیداکردهاند؛ بنابراین کاربردهای وسیعی برای این نوع شبکههامطرحشده است؛ که مهمترین آنها اتصال مناطق غیر متصل است. در زیر یک دستهبندی از کاربردهای این نوع ازشبکهها ارائه میگردد
- شبکههای ارتباط روستایی: با توجه به عدم وجود زیرساخت ثابت، ارتباط در کشورها و یا روستاهای راه دور و درحالتوسعه بسیار گران و نامناسب است که این شرایط، فرصتی برای استفاده ازشبکههای مقاوم به تأخیر برای ایجاد ارتباط غیر بیدرنگ و ارزان را فراهم میکند.
- شبکههای سیار اجتماعی:: در سالهای اخیر با محبوبیت دستگاههای سیار مانند تلفنهای هوشمند که توسط انسانها حمل میشوند، این نوع شبکهها که بانامشبکههای سوئیچ جیبی هم شناخته میشوند،یکی از محبوبترین نوع شبکههای مقاوم به تأخیر هستند.
- اینترنت بین سیارهای: شبکههایمقاوم بهتأخیر میتوانند، در اینترنت بین سیارهای که در آن ارتباطات ماهوارهای با ارتباطات متناوب و تأخیرهای طولانی صورت میگیرد، مورداستفاده قرار گیرد.
- شبکههای آکوستیکی زیرآبی: این نوع شبکهها که قطع ارتباط به دلیل عوامل محیطیبهوفور صورت میگیرد نمونههای دیگر از شبکههایمقاوم به تأخیر هستند.
- ردبابی حیات وحش: شبکههای مقاوم به تأخیر بهطور گسترده در ردیابیحیاتوحش مورداستفاده قرار میگیرند. معمولترین سیستم ارتباطیمقاوم به تأخیر زبرانتهاهستند که با استفاده از تکنیکهای شبکههای نظیر به نظیر بیسیم برای ردیابی گورهخرهامورداستفاده قرار میگیرند.